Werk in opdracht

2024

Op 16 mei 2024 is ons Schrijversharten-gedicht 'Hier stond een school' als kunstwerk onthuld in Wageningen. Het herinnert aan de Ireneschool die werd gesloopt en plaats maakte voor woningbouw. Kunstenaars Robbert Kamphuis en René van Corven maakten het gevelkunstwerk met woorden uit ons gedicht. Linksonder is een muurplaat bevestigd met het volledige gedicht. De tekst van het gedicht is hieronder te downloaden.

Een impressie van de onthulling is te lezen in dit blog Annie van Gansewinkel: Hier stond een school - ons gedicht als kunstwerk 

Gedicht En Toelichting Op Muurplaat Docx
Word – 12,9 KB 76 downloads

2019-2023

Sinds medio 2019 werkte Schrijversharten aan het verzoek van burgemeester Van Rumund, iets te doen met het gevelopschrift van het inmiddels leegstaande gebouw van de voormalige Ireneschool. Wij hebben alle letters van de gevel gehaald en het voorstel gedaan deze te laten terugkomen in een nieuw te maken kunstwerk, bij voorkeur op de gevel van de geplande nieuwbouw op dezelfde locatie. Wij schreven gezamenlijk over de Ireneschool het gedicht ‘Hier stond een school’. Het plan is, dat dit in een nieuw gevelkunstwerk zal worden verwerkt.

Burgemeester Van Rumund nam het gedicht op in zijn afscheidstentoonstelling 'De keuze van de burgemeester' in Museum Casteelse Poort (2020-2021).

Bushokjesgedichten - op verzoek van SOW (Stichting Ondernemersfonds Wageningen) en gemeente Wageningen.

Gedichten op de abri's van het busstation Wageningen door (oud)stadsdichters Ivanka de Ruijter, Martijn Adelmund, Laurens van der Zee en door Annie van Gansewinkel.

Voorbereiding Boekenweek 2020

In het najaar werd gezamenlijk gewerkt aan acquisitie bij de bblthk, die eerder opdrachten aan het trio had verleend. Nu verkregen wij de opdracht, in Boekenweek 2020 een literaire avond te houden over het Boekenweekthema ‘Rebellen en dwarsdenkers’. In het laatste kwartaal van 2019 organiseerden wij de invulling hiervan. Het evenement is gepland op maandagavond 9 maart 2020.

2018

Gedichtendag 25 januari 2018: Gedichtendag betekende de verkiezing van een nieuwe stadsdichter in Wageningen: Ivanka de Ruijter. Daarmee kwam aan het drie-jarige stadsdichterschap van Schrijvershartenlid Martijn Adelmund een einde. Medelid en oud-stadsdichter Laurens van der Zee schreef voor Martijn bij deze gelegenheid het gedicht ‘Verwarde man’ over het lot van een ‘afgedankte’ stadsdichter; het werd via Twitter en Facebook verspreid.

Gedicht in opdracht: Niet alle aan Schrijversharten gerichte uitnodigingen en opdrachten worden een succes. Zoals kunstenaars helaas vaker meemaken, viel in 2018 een opdracht in het water door miscommunicatie binnen de opdrachtgevende instelling. Op verzoek van deze niet nader te noemen Wageningse  instelling schreef Schrijversharten gezamenlijk een gedicht, getiteld ‘De onzichtbare burger’, voor de opening van een meldpunt voor maatschappelijke problematiek. Tengevolge van gebrekkige besluitvorming is de opdracht ingetrokken nadat het gedicht al was geschreven.

Lees de dagen lichter - december 2018

Op verzoek van de bblthk, de Wageningse openbare bibliotheek, organiseerde Schrijversharten in december 2018 een project rond verbinding en literatuur, getiteld ‘Lees de dagen lichter met Schrijversharten’. Als een variant op de Adventstijd plaatsen wij 24 gesloten kastjes in de bibliotheek, waarvan tussen 1 en 24 december elke dag een nieuw deurtje openging. In het kastje bevond zich het omslag van een boek dat door een lezer als lievelingsboek was genoemd. In het deurtje was een korte motivatie door de lezer plus een reflectie daarop, of op het boek, door Schrijversharten te zien. Op 22 december vond ’s middags in de bblthk het evenement ‘Speeddaten met boeken’ plaats, waarbij lezers zeer actief en gemotiveerd met elkaar in gesprek gingen. Schrijversharten verzorgde ook de aankleding van de entreehal van de bblthk, met onder meer kraanvogels die gevouwen waren uit bladzijden van het Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal; een anagramspel op de woorden ‘speeddaten met boeken’ werd in december begeleid door Anneke Rot.

2017

 

Taboe 2-5 maart 2017: Nog niet eerder had Schrijversharten als geesten tot het publiek gesproken. Deze rol namen wij op ons als medewerker aan het toneelstuk ‘Taboe’, uitgevoerd door het Wageningse Werktheater WWT in theater De Wilde Wereld. In ‘Taboe’, een eigen toneelbewerking met zang, dans, dichtkunst en film-art bracht WWT de ervaring van een bedrogen weduwe die niet kan rouwen en haar verhaal komt halen. Een met humor gebracht drieluik over jagen, gekte, dood en liefde.

Geprojecteerd boven het toneel, leverden de koppen van Schrijversharten commentaar op wat zich in het stuk afspeelde. Ook waren teksten van Schrijversharten op grote posters te zien, en bevonden zich gedichten op het karton van het programma, dat door het publiek tot kotsbakje kon worden gevouwen.  [inkorten, staat ook bij optredens]

Boekenweek 2017: Onder het motto ‘Stiekem genieten!’ verzorgde Schrijversharten op 29 maart in de bblthk een avondvullend programma op het thema van Boekenweek 2017, ‘Verboden Vruchten’. We mochten deze avond geheel naar eigen inzicht invullen. Het werd een avond vol vermaak en bespiegeling. Staande op drie langzaam draaiende schijven presenteerden de Harten poëtische fantasieën en geheimen. Ook werden geheime wensen voorgelezen van post-its, waarop het publiek zich anoniem had geuit. ‘Wij zijn Schrijversharten En wie bent u? Geef ons op een post-it ANONIEM een van uw Geheime Genoegens of Verboden Vruchten! ‘, aldus onze oproep. In de pauze mocht het publiek ‘foute’ platen draaien op de pick-up. 

 

Gedichten over haven van Wageningen - op verzoek van museum Casteelse Poort [link naar exposities]

2016

 

Boekenweek Ede Cultura (thema Duitsland)

2015

Optreden in pas heropende bibliotheek Bennekom