Over ons
Wij, Martijn Adelmund, Annie van Gansewinkel, Laurens van der Zee,
drie bekende Wageningers met een ‘schrijvershart’, doen sinds 2015 verslag van onze bevindingen. Wij vertellen hoe we omgaan met onze aandoening en hoe het ons vergaat op weg naar literaire onsterfelijkheid. Dit, om begrip en interesse te kweken voor ons werk, maar ook voor dat van de vele anderen die beroepsmatig in vormen van toegepaste schrijfkunst bezig zijn. Ten slotte is het wordingsproces van hun creaties maar zelden zichtbaar voor het publiek.
Voor het publiek organiseren wij speelse taalactiviteiten, voor bibliotheken en andere podia maken wij middag- of avondvullende programma’s op thema, waaronder het thema van de jaarlijkse Boekenweek. En samen schrijven wij gedichten, motto’s en andere teksten in opdracht.
Waanzin.
Zou dat het zijn? Een ander woord is er mogelijk niet om de geestdrift te omschrijven – de noodzaak zelfs – die de schrijver voelt om te creëren. Want is het niet ziekelijk, die behoefte om je af te zonderen om achter de tekstverwerker te kruipen? Is schrijven ‘lijden’, zoals men zegt? Of is dit alles een mythe: bestaan er bijvoorbeeld luie, onbegeestigde schrijvers, die toch heel succesvol zijn?
Hieronder stellen wij ons aan u voor:
Martijn Adelmund
Annie van Gansewinkel
Laurens van der Zee
Laurens van der Zee (Utrecht, 1948) schrijft gedichten, korte verhalen en werk in opdracht. Daarnaast is hij muzikant en oldtimer-rijder. Hij was de eerste stadsdichter van Wageningen, van 2012 tot 2015. Hij debuteerde in 1972 in Avenue Literair met enkele gedichten en publiceerde in Amsterdam divers werk bij tijdschrift De Geus, Uitgeverij Nestor en Studio Stakelbeek. In deze stad werkte hij als UNESCO-voorlichter. Hij woont in Wageningen sinds 1991 en is columnist op cultuurinwageningen.nl. Hij is tekstschrijver bij het kunstproject Ministerie van In Onbruik Geraakte Zaken (met Robbert Kamphuis) en is schrijver en researcher voor de site beeldenvanwageningen.nl.
Hij is muzikant in diverse groepen waaronder de Wageningse volksmuziekgroep Folkcorn. Met deze groep brengt hij in binnen- en buitenland historische Nederlandse volksmuziek. Voor zijn werk op cultureel en maatschappelijk gebied ontving hij in april 2014 een koninklijke onderscheiding.
www.laurensvanderzee.nl; www.muzemakers.com, www.folkcorn.nl, www.miniogz.nl
Annie van Gansewinkel (Weert, 1954) Naast schrijver is zij ook dichter en docent creatief schrijven. Sinds 1992 publiceerde ze ruim 30 boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen. Als dichter treedt ze op en ook bezoekt ze scholen en bibliotheken om te vertellen over haar werk. Haar thrillers schrijft ze onder het pseudoniem Anne Winkels. Genres en thema's lopen zeer uiteen: realisme, thrillers, fantasie, poëzie, theater. Leven en dood, liefde en verlangen, het dunne lijntje tussen goed en kwaad, vrijheid, missen, zee en Afrika.
Van Gansewinkel vindt het boeiend samen te werken met kunstenaars van andere disciplines zoals musici, beeldend kunstenaars en dansers.
https://annievangansewinkel.nl/;https://annievangansewinkel.blogspot.com/;https://twitter.com/AnnievGansewink
Martijn Adelmund (Bennekom, 1977) schrijft poëzie en verbeeldingsliteratuur. Hij debuteerde in 1998 in verhalenkrant 'Fluisterend'. Zijn boeken verschenen vanaf 2005 bij Uitgeverij A.W. Bruna. Aanvankelijk waren het verhalenbundels, maar daarna ook romans en kinderboeken, respectievelijk 'De Toverlantaarn' (2011), 'Heksenwaan' (2014) en Heksenkind (2014, beiden winnaars van de Hebban-award). Zijn meest recente boek De Wolffs Bestiarium (Quasis, 2018) verkent de grenzen van genrefictie en literatuur..
Martijn was stadsdichter van Wageningen. Hij is coördinator buitenschoolse cultuureducatie in Wageningen en treedt regelmatig op. Daarbij werkt hij graag samen met beeldend kunstenaars. Terugkerend thema's in zijn werk zijn de grens tussen feit en fictie, tussen het verhevene en het alledaagse.
Website: www.gedachtenopdinsdag.nl
Met Schrijversharten willen we elkaar ook inspireren en betrekken in ons eigen schrijversproces. Brainstormsessies en mijmeren helpen ons daar verder bij en leiden meer dan eens tot al dan niet wilde plannen.