Optredens

2024

Poëziewandeling - Wageningen 30 juni en 15 sept. 2024

Met Dichters op de Berg (Schrijversharten en Petra Sips) organiseren we op 30 juni en 15 september poëziewandelingen bij Beelden op de Berg. In dit project schreven 16 dichters een gedicht bij de kunst of het thema 'Heksenkruid, decolonising botany' van deze kunstmanifestatie. De dichters treden op en er is muziek. Start om 15 uur bij het Koetshuis van het Arboretum Belmonte. Deelname is gratis.
De gedichten zijn ook te lezen en te horen op de app izi.travel Zoek op Wageningen > Poëzie bij Beelden op de Berg.
In het Koetshuis is de gedichtenbundel te koop van uitgeverij Blauwdruk.
Meer informatie op de website van Petra Sips: 
De Plek - Poëzie bij Beelden op de Berg (de-plek.net)

2022

6, 13 en 27 augustus 2022

De derde editie van Dodgedichters was te bezoeken tijdens de Wageningse Cultuurzomer. Ook met Schrijversharten deden we mee. Drie zaterdagen cultuur uit de laadbak, met onder meer Peter Abspoel, Petra Sips, Bonnie Bengsch en Simon Oosting.

 

3 juli 2022

Na drie jaar was er eindelijk weer een Leeffestival in Wageningen in Wageningen. En we leverden daar met Schrijversharten graag weer een bijdrage aan. Laurens van der Zee, Martijn Adelmund en Annie van Gansewinkel traden met Dichtersroulette tussen 13 en 15 uur op bij de Grote Kerk.
De toeschouwer bepaalde in hoge mate wie van ons welk gedicht voordroeg.niet.

 

 

8, 9 en 10 april 2022 - Culturele Ronde Wageningen
* 8 april - Openingsavond in de Bblthk, 20:00
Ons collectief verzorgt een optreden In de Bblthk in Wageningen bij de opening 

* 9 en 10 Open poëzie-atelier aan het Wallenpad van 11 tot 17 uur.
Schrijversharten - ooit winnaar van de Prijs van de Culturele Ronde - doet ook mee aan de Culturele Ronde 2022. We treden op bij het theekoepeltje aan het Wallenpad op 9 en 10 april 2022, samen met een keur aan Wageningse dichters.

https://www.cultureleronde.nl/

3 april 2022 - Cascade: muziek en poezie
Om 15:00 in de Bblthk te Wageningen is er een voorstelling van muziek en poezie onder de bezielde leiding van Hermanus Artisticus, 

Aan dit project werken mee als schrijver/dichter: Martijn Adelmund, Annie van Gansewinkel, Frio Jongbloed, Ellen van de Kolk, Henk van de Kolk, Petra Sips, Wijnand Steemers en Laurens van der Zee. De muziek is vervaardigd door HermanusArtisticus, Jesse Blauwhof, Mali Boomkens, Fred Cornelissen, Henriette Cornelissen, Nienke Deiters, Anna Kluen, Inge van de Kolk en Robin Post. De danselementen worden verzorgd door Sanne Kooiker

Voor meer informatie:
@cascadewageningen (Instagram)

2021

17 november 2021 - Dingensalon, 20:00, gratis toegang, in Bblthk, Wageningen
Gert van Middelkoop (oprichter van de Dingenpartij) sprak over 'het ding' in de kunst. Met optredens van Schrijversharten, Petra Sips, Cees Mobach en het Ministerie van In Onbruik Geraakte Zaken. Deze leuke avond was de openbare afsluiting van het Kruithof-project waaraan 42 kunstenaars hebben deelgenomen.


2020

Rebellen en Dwarsdenkers - 9 maart 2020 optreden van Schrijversharten in bblthk Wageningen tijdens de Boekenweek. Dit was meteen  de Start van kunstproject 42 Dingen  dat zou uitmonden in de tentoonstelling 42 Dingen.

Dodge Dichters 2020 - in juli en augustus treden de leden van Schrijversharten in wisselende samenstellingen met anderen op als Dodge Dichters in het centrum van Wageningen. Het programma maakt deel uit van de Cultuurzomer Wageningen. (Video:
https://fb.watch/k3G1FBcIbo)


Gedichtendag 2020 
- de leden van Schrijversharten twitterden deze dag over het thema van de Poëzieweek: De toekomst is nu.

2019

Gedichtendag - 31 januari 2019 'twitteroffensief' van Schrijversharten over 'Vrijheid', het thema van de Poëzieweek. Martijn neemt de vrijheid om een dag later te komen.
(zie foto rechts).

Culturele Ronde Wageningen - 13 en 14 april 2019
Schrijversharten nam in samenwerking met Vrienden van de Theekoepel het initiatief om bij de theekoepel aan het Wallenpad op te treden tijdens de Culturele Ronde, 13 en 14 april. Op ons initiatief onthulde  Hans van der Beek zijn pas gemaakte maquette van het Theekoepeltje, ter ondersteuning van het streven van de Vrienden naar snelle restauratie en in gebruikneming van het Theekoepeltje.

 

Culturele Ronde Wageningen - 13 en 14 april 2019

Schrijversharten nam in samenwerking met Vrienden van de Theekoepel het initiatief om bij de theekoepel aan het Wallenpad op te treden tijdens de Culturele Ronde, 13 en 14 april. Op ons initiatief onthulde  Hans van der Beek zijn pas gemaakte maquette van het Theekoepeltje, ter ondersteuning van het streven van de Vrienden naar snelle restauratie en in gebruikneming van het Theekoepeltje.

Monumentendag - 15 september 2019 - Schrijversharten treedt op bij het Theekoepeltje.

De stad verklankt - 27 oktober 2019

De Stad verklankt, dit bijzondere project beleefde zondag 27 oktober zijn première in de Salon Wageningen.
Herman en Finn Groenestein hebben samen met andere muzikanten vijf gedichten op muziek gezet. Gedichten van (stads)dichters: Ivanka de Ruijter, Laurens van der Zee, Martijn Adelmund, Annie van Gansewinkel en Maurice Buehler. We bezingen het landschap, het Spijk, het theater, de haven en de inwoners van Wageningen.De verklankte gedichten werden ten gehore gebracht door het koor Dames en Heren. In een kleine oplage is inmiddels ook een cd verschenen.


2018

Gedichtendag - 25 januari 2018

 Gedichtendag betekende de verkiezing van een nieuwe stadsdichter in Wageningen: Ivanka de Ruijter. Daarmee kwam aan het driejarige stadsdichterschap van Schrijvershartenlid Martijn Adelmund een einde. Medelid en oud-stadsdichter Laurens van der Zee schreef voor Martijn bij deze gelegenheid het gedicht ‘Verwarde man’ over het lot van een ‘afgedankte’ stadsdichter; het werd via Twitter en Facebook verspreid.

Tijdens Gedichtendag verspreidden de leden van Schrijversharten ook twittergedichten over Theater, het thema van de Poëzieweek.

Zomersneeuw Belmonte, zomer 2018
Ongeveer om de vijf jaar vindt in het voormalige arboretum Belmonte op de Wageningse Berg een grote expositie in het landschap plaats, ‘Beelden op de Berg’. Het thema was ditmaal eeuwige verjonging en “zomersneeuw”.
“Zomersneeuw koppelt de term ‘eeuwige verjonging’ aan de cyclische processen die overal in de natuur zijn waar te nemen: ontkiemen – bloeien – afsterven – en weer ontkiemen: de natuur die zich voortdurend verjongt”, aldus de organisatoren.
In vervolg op poëziemiddagen over verlies en rouwverwerking in samenwerking met Schrijversharten, nam De Plek, in de persoon van Petra Sips, het initiatief voor een poëzie-evenement binnen de expositie Zomersneeuw. Schrijversharten werkte zeer actief mee aan het realiseren van dit project. Elf dichters schreven op dit thema of op specifieke beelden nieuwe gedichten, en lazen deze in het park tijdens drie drukbezochte poëzieroutes. In de weekends stonden deze gedichten afgedrukt op lijsten in het park, en vrijwel gedurende de hele tentoonstelling hingen ze in A3-formaat in een ontvangstruimte. Uitgeverij Blauwdruk heeft de gedichten in een boekje verzameld.

Speeddaten met boeken - 22 december 2018
Als intermezzo tussen de speeddates van lezers in de bblthk trad Schrijversharten op. 

2017

Gedichtendag 26 januari 2017: Schrijversharten had op Gedichtendag 2017, 26 januari, een bijzondere invulling. Schrijversharten kreeg namelijk voor 1 dag een 'ruilhart': Lara de Brito, wethouder in Wageningen van onder meer Cultuur. Ons schrijvershart Martijn Adelmund, stadsdichter van Wageningen, ruilde voor een dag zijn functie met die van haar en zij namen dus ook elkaars afspraken over.
Schrijversharten Laurens van der Zee en Annie van Gansewinkel hadden intussen een aangename werksessie met Lara de Brito. Ze werkten inhoudelijk samen aan gedichten en praatten elkaar bij over lopende en komende activiteiten van Schrijversharten.

Het thema van de Poëzieweek was Humor. Daarom hield Schrijversharten op Gedichtendag een zogenoemde flashmop op twitter, door een groot aantal aforismen en korte humoristische teksten te verspreiden.

Taboe 2-5 maart 2017: Nog niet eerder had Schrijversharten als geesten tot het publiek gesproken. Deze rol namen wij op ons als medewerker aan het toneelstuk ‘Taboe’, uitgevoerd door het Wageningse Werktheater WWT in theater De Wilde Wereld. In ‘Taboe’, een eigen toneelbewerking met zang, dans, dichtkunst en film-art, bracht WWT de ervaring van een bedrogen weduwe die niet kan rouwen en haar verhaal komt halen. Een met humor gebracht drieluik over jagen, gekte, dood en liefde. Geprojecteerd boven het toneel, leverden de koppen van Schrijversharten commentaar op wat zich in het stuk afspeelde. Ook waren teksten van Schrijversharten op grote posters te zien, en bevonden zich gedichten op het karton van het programma, dat door het publiek tot kostbakje kon worden gevouwen.

Boekenweek 2017: Onder het motto ‘Stiekem genieten!’ verzorgde Schrijversharten op 29 maart in de bblthk een avondvullend programma op het thema van Boekenweek 2017, ‘Verboden Vruchten’. Het werd een avond vol vermaak en bespiegeling. Staande op drie langzaam draaiende schijven presenteerden de Harten poëtische fantasieën en geheimen. Ook werden geheime wensen voorgelezen van post-its, waarop het publiek zich anoniem had geuit. ‘Wij zijn Schrijversharten En wie bent u? Geef ons op een post-it ANONIEM een van uw Geheime Genoegens of Verboden Vruchten! ‘, aldus onze oproep. In de pauze mocht het publiek ‘foute’ platen draaien op de pick-up.

 

Culturele Ronde 22 – 23 april 2017: Schrijversharten won de eerste prijs van de Culturele Ronde 2017 met een serie van 19 landschapsgedichten langs een wandelroute over de dijk bij Wageningen en een pad langs de Wageningse Berg. De gedichten waren groot afgedrukt op uit plaatmateriaal gezaagde lijsten in de vorm van een Polaroidfoto. Naar ontwerp van Schrijversharten heeft de zorginstelling Zideris deze lijsten en de montagepalen geproduceerd. Buurtcentrum Ons Huis heeft deze palen geschilderd.

2017

Gedichtendag 26 januari 2017: Schrijversharten had op Gedichtendag 2017, 26 januari, een bijzondere invulling. Schrijversharten kreeg namelijk voor 1 dag een 'ruilhart': Lara de Brito, wethouder in Wageningen van onder meer Cultuur. Ons schrijvershart Martijn Adelmund, stadsdichter van Wageningen, ruilde voor een dag zijn functie met die van haar en zij namen dus ook elkaars afspraken over.
Schrijversharten Laurens van der Zee en Annie van Gansewinkel hadden intussen een aangename werksessie met Lara de Brito. Ze werkten inhoudelijk samen aan gedichten en praatten elkaar bij over lopende en komende activiteiten van Schrijversharten.

Het thema van de Poëzieweek was Humor. Daarom hield Schrijversharten op Gedichtendag een zogenoemde flashmop op twitter, door een groot aantal aforismen en korte humoristische teksten te verspreiden.

Taboes 2-5 maart 2017: Nog niet eerder had Schrijversharten als geesten tot het publiek gesproken. Deze rol namen wij op ons als medewerker aan het toneelstuk ‘Taboes’, uitgevoerd door het Wageningse Werktheater WWT in theater De Wilde Wereld. In ‘Taboes’, een eigen toneelbewerking met zang, dans, dichtkunst en film-art, bracht WWT de ervaring van een bedrogen weduwe die niet kan rouwen en haar verhaal komt halen. Een met humor gebracht drieluik over jagen, gekte, dood en liefde. Geprojecteerd boven het toneel, leverden de koppen van Schrijversharten commentaar op wat zich in het stuk afspeelde. Ook waren teksten van Schrijversharten op grote posters te zien, en bevonden zich gedichten op het karton van het programma, dat door het publiek tot kostbakje kon worden gevouwen.

 

Boekenweek 2017: Onder het motto ‘Stiekem genieten!’ verzorgde Schrijversharten op 29 maart in de bblthk een avondvullend programma op het thema van Boekenweek 2017, ‘Verboden Vruchten’. Het werd een avond vol vermaak en bespiegeling. Staande op drie langzaam draaiende schijven presenteerden de Harten poëtische fantasieën en geheimen. Ook werden geheime wensen voorgelezen van post-its, waarop het publiek zich anoniem had geuit. ‘Wij zijn Schrijversharten En wie bent u? Geef ons op een post-it ANONIEM een van uw Geheime Genoegens of Verboden Vruchten! ‘, aldus onze oproep. In de pauze mocht het publiek ‘foute’ platen draaien op de pick-up.

 Culturele Ronde 22 – 23 april 2017: Schrijversharten won de eerste prijs van de Culturele Ronde 2017 met een serie van 19 landschapsgedichten langs een wandelroute over de dijk bij Wageningen en een pad langs de Wageningse Berg. De gedichten waren groot afgedrukt op uit plaatmateriaal gezaagde lijsten in de vorm van een Polaroidfoto. Naar ontwerp van Schrijversharten heeft de zorginstelling Zideris deze lijsten en de montagepalen geproduceerd. Buurtcentrum Ons Huis heeft deze palen geschilderd.

Jazz and Poetry 28 juni 2017: Onder de naam ‘Nachtharten & Co’ organiseerde Schrijversharten met organisator en artiest Tim Horsting en dichter Simon Frans de Vries op 28 juni een bijzonder ‘DichtersJazzCafé’ in theater De Wilde Wereld. In een sfeervolle nachtclub-setting trad de Thais-Nederlandse jazzgroep Jazziam met zangeres Athalie de Koning op, afgewisseld door zeven Wageningse dichters. Ook begeleidde Jazziam enkele presentaties.

Emmaus opening nieuwe kringloopwinkel - december 2017. Martijn treedt op als stadsdichter en nodigt ook Schrijversharten uit om op te treden. De gedichten gaan onder meer over afgedankte spullen, hun verleden en hun nieuwe leven.

2016

Schrijversharten werkte van 2012 tot en met 2016 mee aan poëzieavonden over rouw, verlies en verlangen, steeds in de maand december – een initiatief van Petra Sips, De Plek, Wageningen. De meeste uitvoeringen vonden plaats in de bblthk. Dichters lazen voor uit eigen en andermans werk, afgewisseld met live muziek.  In 2016, op zondag 18 december, was het thema‘Niemand is een eiland’. Het was een een middag met poëzie en proza over leven en dood, en over de verbondenheid tussen mensen. 

2015

 • Schrijversharten presenteerde zich voor het eerst aan het publiek op de Boekenmarkt (18 april), met een schrijverscafé en een interview door Frénk van der Linden in restaurant Colors aan de Markt.
 • Tijdens de Culturele Ronde (25 en 26 april) traden wij op aan het Spijk en in de bblthk, ook hielden wij interviewsessies met publiek aan de hand van de ‘Lijst van Proust’.
 • Op het Bevrijdingsfestival (5 mei) waren onze korte gedichten over vrijheid, groot op canvas afgedrukt, verspreid over de stad te lezen.
 • Schrijversharten organiseerde een afsluitend ‘oogstfeest’ (14 oktober) in samenwerking met de Rijn-IJssel Vakschool Wageningen, met een diner, voordrachten, een optreden van de Wageningse folkgroep Folkcorn en een expositie van eerder uitgevoerde literaire activiteiten. Het oogstfeest vond plaats in de Vakschool aan de Marijkeweg.
 • De leden van Schrijversharten namen met een gezamenlijk kunstwerk, vormgegeven door Robbert Kamphuis, deel aan de groepsexpositie ‘Op schouders van reuzen’ van het Platform BKW, van 22 november t/m 13 december, naast hun individuele inzending. Deze expositie vond plaats in het voormalige universiteitsgebouw aan Duivendaal 10.
 • Op verzoek van de Bennekomse openbare bibliotheek verzorgde Schrijversharten daar een literaire avond op 20 november 2015; naar aanleiding daarvan nodigde de O.B. van Ede de groep uit voor een optreden in het voorjaar van 2016.
 • Schrijversharten werkte van 2012 tot en met 2016 mee aan poëzieavonden over rouw, verlies en verlangen, steeds in de maand december – een initiatief van Petra Sips, De Plek, Wageningen. De meeste uitvoeringen vonden plaats in de bblthk. Dichters lazen voor uit eigen en andermans werk, afgewisseld met live muziek. Het waren bijzondere en serene middagen over leven en dood, over gemis, verlangen en verbinding. In 2015 was het thema  ‘Spreken van verlangen’, 13 december 2015 bblthk.
 • De tentoonstelling 42 Dingen is nog altijd online zichtbaar.
  https://padlet.com/Schrijversharten/Expo42dingen
 • Schrijversharten voerde het project 42 Dingen uit samen met Petra Sips. Doos 42 uit de Jaap Kruithofcollectie van Museum MAS in Antwerpen bood inspiratie aan evenzoveel kunstenaars. Door de coronabeperkingen was een deel van het programma noodgedwongen online.

Cees Mobach maakte een documentaire over de tentoonstelling 42 Dingen die vanwege corona voor het grote publiek niet open kon. De film is online te zien: https://www.youtube.com/watch?v=EWF1tvX3xKc

Wat er verder was in 2021: